2013. július 7., vasárnap

Prológus

Hey, sweeties!
Ahogy ígértem, amint megvan a 3 pipa, vagy a 3 komment, felteszem a prológust. Hát ez lenne az. :-)
Nagyon jól esik a két feliratkozó, és a 3 pipa, valamint egy komment, szóval folytatom, aztán meglátjuk mi lesz belőle. A lényeg, hogy nekem ez most kicsit szakmai, szóval ezt nem hagyom abba! ;-)

Remélem tetszik, és jeleztek páran vissza!  

xx, Elly
Kommentálni, pipálni ér!
*** - Jávor, tudsz jönni? - vakkantott bele a telefonba a főkapitány.
 - Sok a vér?
 - Mészárlás volt. 
 - 10 perc és a kapitányságon vagyok. - fújtam utálkozva, és bontottam a vonalat. Útközben felhívtam Ágit, hogy helyzet van, aki elpoénkodott a véren, hiszen én cseppet sem bírom. Csak fintorogtam, és letettem. 
Az 1-es villamoson a kedvenc időtöltésem az emberek analizálása. Fantasztikus, hogy pár pillanatig figyelsz egy embert, és úgy dalol az életéről a külseje, mintha egy tehetségkutató első helyezéséért küzdene. 
Ott van például az a szőke nő, aki ugyan maximum 28-30 éves, de az Istennek se adná oda a helyét, nemhogy egy idős nőnek, vagy férfinek. A nő egyszer már elvált, látszik az ujján, hogy sosem vette le a gyűrűt, így az nyomott hagyott maga után. A szemeit napszemüveggel takarja, annak ellenére, hogy a napot kövér esőfelhők takarják, hűen az októberi őszi időhöz. Szóval valószínűleg friss a dolog, és a kisírt szemeit takargatja. A ruhái drágának tűnnek, de ha egyet pislog az ember, feltűnik a borzalmas varrás, szóval gyenge utánzatok csak, mit megerősít, hogy a táskáját a felirat és a minta is torz. A cipője viseltes, de az egyetlen darab, ami valóban drága volt. Igazi bőr, tökéletesen megmunkálva. Szóval a férj volt a kenyérkereső, méghozzá nem is rossz, ezt a cipőt csak Olaszországban, Milánó egyetlen boltjában lehet kapni. Valószínűleg orvos, vagy sztárügyvéd volt az exe. Ő pedig hozzászokott a jóhoz, aminek a pótlását a sarki turkálóból próbálja fedezni. Nem sok sikerrel. Van egy hörcsöge, akit gyakran a kezébe vesz, tévézés közben az ölében fekteti, simogatja, amíg ő sír a dél-amerikai szappanoperákon. Hogy honnan tudom? Az orra piros, és délután kettő van, lement az első ilyen sorozat. az egyik kezén a mutató és a hüvelyk ujja között kis piros csíkok vannak, amit a zsebkendője morzsolása hagyott, a hörcsög szőre pedig ott a nadrágján. Lehetne egy kis termetű kutyáé is, de ha jól megnézzük, a szőr puhább, mint egy eb szőre bárhol, még ha kölyök is, de rövidebb, mint egy tengeri malacé, szóval csakis egy hörcsög hasáról potyoghatott az ölébe, aki békésen szunyókált ott addig, amíg a nő el nem jött, hogy beszéljen az ügyvédjével, és több pénzt csikarjon ki a férjéből, annak ellenére, hogy ő lépett félre. 

***

 - Jávor! Éppen időben, indulhatunk?
 - Nem értem, miért várt meg.... - csóváltam a fejem. - Én csak tanácsadó vagyok, még csak nem is fizet nekem. - ahogy mellé léptem, ő visszaindult a bejárat felé, egyenesen a kocsija felé. 
 - Van ebédjegye, nem? - fordult felém Horváth, a nyomozó, akivel általában dolgozom. 
 - Hálám a sírig üldözni fog. - mormoltam az orrom alá, és bevágódtam mellé az anyósülésre.
 - Kell a megfigyelőképessége. - szólalt meg pár perc csend után a nyomozó. Kifelé hajtott a városból, de egyelőre nem közölte velem, hova is igyekszünk. - A nyomok frissek, és kértem, hogy semmit, még a hullákat se mozdítsák el, amíg oda nem érek. 
 - Mit kell tudnom?
 - Hármasgyilkosság. Baltával. Egy 50-es nő, a férje, és a kutyájuk. 
 - A kutyájuk? - néztem megütközve Horváthra.
 - Tiszta munka, nincs szemtanú. 
 - Még sosem láttam széttrancsírozott kutyát... - méláztam el, ahogy áthaladtunk a Lágymányosin.

***

 - Mit tudunk Bélukám? - kérdezte Horváth a halottkémtől. Csak fél füllel hallottam a diagnózist, inkább a helyszínre koncentráltam. Lehajoltam Bélához, és a farzsebéből kivettem a tartalék gumikesztyűit, aztán elindultam a szobában. A helyiség nem volt nagyobb, mint a mi nappalink, tapétázott, és most már vérrel festett is. Tényleg mészárlás volt. Ahol eret ért a balta, annak a tartalma a falakon, a bútorokon kötött ki. A fotel mellett egy férfi feküdt hason, a hátán több vágás, mellette a kanapén félig lelógva a felesége, a tévéasztal előtt pedig a kis foxi. 
 - Nem sokat, Viktor, nem sokat... Attól eltekintve, hogy minden olyan, mint egy Tarantino filmben, nem sok nyom maradt. 
 - Még szerencse, hogy Jávor itt van... Adj neki 5 percet, és előáll egy gyanúsítottal.
 - A fiú. A fiúk tette.
 - Honnan veszed, hogy egyáltalán volt nekik? - kérdezte kíváncsian Horváth. Látszólag nem díjazta, hogy 3 perc 46 másodperc alatt megfejtettem a bűnügyét.
 - A falon és a vitrines szekrényben is vannak képek egy férfiról, aki nem lehet az apa, mert más az arca, és a képek is újabbak. Hasonlít a nőre, tehát a fiúk. Bejövet nem volt semmi jele annak, hogy betörtek volna, szóval a gyilkos ismerte a járást, és kulcsa is volt. A vita tárgya nyilván ez a darab föld, aminek az eladási papírjai a kis asztalon úsznak a vérben. A baltát a konyhából vette el, a kis tűzhely mellől, ahol még mindig fával melegítenek. Hiányzik a balta, és a padlón ott vannak a karcok, amit a pengéje okozott, ahányszor odatették. Először az apát ölte meg, hátulról támadt, az első csapást a fejébe kapta. Pont a feje tetején, nem halt meg azonnal, csak lelassult, és ömlött belőle a vér. A földre esett, a férfi elvesztette a fejét, és többször belevágta a baltát az apja hátába. A puffanásra bejött az anyja is, nyomában a kis blökivel. Talán a kutyának nem kellett volna meghalnia, ha nem lenne totálisan elkeseredett az emberünk, aki csak a födet szerette volna, de az apja nem adta. Pláne, hogy nem is az ő fia. Bár vannak hasonlóságok a képen szereplő férfi és az előttünk heverő között, de közel sem úgy hasonlítanak egymásra, mint apa és fia. Inkább, mintha nagybátyj és unokaöcs lennének. Ezzel megoldottam a kérdést, hogy miért nem kaphatta meg a földet. A férfinek esze ágában sem volt odaadni egy fattyúnak, aki a bátyja vagy az öccse vére. Inkább a bátyja. Elnézte a feleségének a kisiklást, és sajátjaként nevelte fel a gyereket, de hogy örököljön, azt már nem. A mit sem sejtő fiú erre bepöccent, és leszedte a családot, kutyástól, mindenestül. 
 - Keressék meg a férfit. - súgta oda egy rendőrnek Horváth. - Végeztünk. Együk le az ebédjegyet. Amint bebizonyosodik az igazad, és lezárjuk az aktát, megkapod. - fordult felém a nyomozó, mire szélesen elvigyorodtam.
 - Kösz, Horváth. Akkor menjünk. A gyomrom mindjárt visszaküldi a reggelimet, a tegnapi vacsorával együtt. - néztem végig utoljára a szobán, aztán mindenkinek intettem, és az autóhoz iramodtam. A fejem kicsit kitisztult, ahogy a friss levegő átvette a helyet a tüdőmben, aztán újra a gyilkosságra összpontosítottam, csak már abban a megvalósításban, hogy hogyan fogok ebből egy negyedórás kisfilmet. 

6 megjegyzés:

 1. Hmmm, érdekes, érdekes. :D
  Elég jó, tetszett! Kíváncsian várom a folytatást, és, hogy mi lesz ebből a sztoriból. wowwaa.
  Ügyes vagy! Grat.
  Csumezz, BG. x

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! Remélem a továbbiakban sem okozok majd csalódást! :-)

   xx

   Törlés
 2. Huh..!
  Elképesztően hálás vagyok! Már égen-földön kerestem hasonló blogokat.. Igaz, hogy nem pont krimi, hanem inkább akció jellegűt, de ezzel totálisan lenyűgöztél! Már így a prológussal..:D 1000% hogy megemlítelek a blogajánlómban! (de erről majd később!:D)
  És hogy a történetről is szóljak valamit: le a kalappal Jávor észjárása előtt! De hinni tudom, hogy nem az első gyanusított lesz a gyilkos. Legalábbis remélem... Szerény személyem szerint jobban örülnék (most rávilágítok arra, hogy skizofrén vagyok:D:D), ha összekuszálnád a 'gyilkossági szálakat', és valamivel hosszabb nyomozásokat írnál. Arra akarok kilyukadni, hogy ne pont az első gyanúsított legyen a mészárló, hanem valaki olyan, akiről nem is gondolnánk. Példaként: valamelyik nap az egyik krimisorozatban (a Horációsra gondolok:D) a nő gyilkosának a férjét vélték.. Már leszögezte az egyik nyomozó, hogy ő a tettes, aztán a későbbiekben kiderült, hogy a kertész teljesen más indokkal cselekedte. Eeeeeeeez csak egy nagyonis alulról jött tanács.. Nem kell megfogadni!:D
  Háhá!:D Nem vagyok híres a kommentjeimről, pláne hogy kb eddig csak 5-öt írhattam, azokat is azon blogok alá, amik egyenesen lehengereltek... (alustaságotneszámítsukbele!:D) Érezd magad megtisztelve:DD
  Csak annyit kérek - bár azt nem muszály, mert írtad, hog ez valamelyest szakmai-, hogy ne hagyd abba!
  Hajrá! Csak így tovább! És én szurkolok neked a háttérből! :))
  Üdv.: Julia

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazán megtisztelve érzem akkor magam! :-)
   Köszönöm szépen, hogy írtál, nagyon jól esik!
   Jávor tényleg tud valamit, nem véletlenül kérik fel ilyesmire, jó abban, amit csinál! :-)
   A bűneset... Ezt amolyan bevezetőnek szánom, szóval elképzelhető, hogy nem lesz háttérsztorija, inkább csak azért lett, hogy bemutassam, hogy egy bűnügyi riporter is tud ezt-azt, ha tehetsége van hozzá. És hogy mennyire kell a rendőrségnek.
   Érdekes, a kriminovelláimban általában ez történik, amit te is leírsz, hogy valami csattanó, olyan ember a gyilkos, akire senki nem számít. Ez viszont most csak egy mezei gyilkosság... :-)

   Remélem így sem vettem el a kedvedet a folytatástól!

   xx

   Törlés
 3. Uramisten!!!

  "- Sok a vér?
  - Mészárlás volt.
  - 10 perc és a kapitányságon vagyok." - én ezt inkább úgy tudtam volna elképzelni - magamból kiindulva -, hogy örömtáncot jár, mert sok vér várja:DD Aztán csalódnom kellett. Vicces volt. Már az elején fordulatos történetnek ígérkezik:D

  "...annak ellenére, hogy ő lépett félre." - Egyenlőre nem értem, hogy ezt honnan tudjuk meg. Tetszik, hogy úgy hagytad a mondatot, mert ez nagyon filmes és figyelemfelkeltő. Szóval hatásvadász, de honnan? Jó értem, hogy alapjában véve beképzelt volt, és tipikusan az az undorító, gazdag liba. De ebből?

  " - Van ebédjegye, nem?" - humor!! Jaj, ezeket a kis szekálásokat úgy bírom:D Teljesen aranyosak:D

  "...közel sem úgy hasonlítanak egymásra, mint apa és fia. Inkább, mintha nagybátyj és unokaöcs lennének. " - szemeivel lefuttatott egy DNS vizsgálatot? Ezen a ponton szerintem kicsit meseszerűvé vált. Talán még a Mentalistát vagy Monkot is lekörözte ebben:DD Vagy csak én nem tudom megkülönböztetni szemre?

  Még mindig meglep, hogy milyen komolyan fogalmazol, és itt a "komoly" nem a divatos "ez nagyon komoly!" értelmében, hanem szó szerint komolyan szerepel. Tetszenek a mellékszereplők, az egész hangulata olyan barátságos, a légkör családias. Mintha egy este leültem volna az egyik kedvenc krimisorozatom elé:D Tele volt teljesen hétköznapi szituációkkal, ami kifejezetten tetszett, mert nem volt merev, mint a legtöbb krimi próbálkozás.

  Szóval én imádtam:D
  ~xx

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Magamat nem hagyhatom cserben, humor az kell. Hogy sok minden honnan jön Vivinek, az egyelőre legyen az ő titka, egy jó bűvész nem fedi fel a trükkjeit. Örülök, hogy tetszik, remélem ez továbbra is így marad! :-)

   xx, Amelia

   Törlés